Acai-bærrene

Oktober 2011  
    FRUGT
Superfrugten Açaí, der udtales [Ah-Sah-i], bliver ofte betegnet som det bedste superfood, hvilket især skyldes det høje indhold af antioxidanter. Der findes ikke andet i naturen, der har et indhold af antioxidanter, der ligger i nærheden af açaí, hvilket placerer den i en klasse for sig.
AçaÍ vokser i store klaser på palmetræer i Amazonas og har været en kendt, brugt og vigtigt frugt af den lokale befolkning i årtusinder. I dag er dyrkning og høstning af Açaí en vigtig indtægtskilde for den lokale befolkning, hvor der dybt inde i Amazonas er etableret naturlige plantager, hvor frugten i sæsonen kan høstes op til 3 gange fra det samme træ.
AçaÍ høsten starter i begyndelsen af august, og strækker sig til slutningen af november. Når bærret er plukket har de lokale bønder 24 timer til at få det frem til de fabrikker, der forarbejder frugten. Det ekstremt høje indhold af antioxidanter i AçaÍ -bærret gør nemlig, at det hurtigt nedbrydes. Det er den proces, som vi kender fra æbler på vores breddegrader, hvor æbler bliver brune, når vi har taget en bid. Det er det samme, der sker med açaÍ – bare meget hurtigere, da det naturlige indhold af antioxidanter er så højt.
Derfor sejler bønderne frugten ned af Amazonas floden, til de fabrikker der forarbejder frugten. Typisk bliver açaÍ’en frysetørret og opbevares i store tønder, så den kan forlade fabrikken til videre forarbejdning –fx Thise BioBalance.

TRÆET VOKSER KUN ÉN GANG
Vidste du, at regnskoven i Amazonas hver eneste dag neutraliserer, hvad der svarer til hele Europas CO2-udledning? Derfor er det vigtigt for Bramisto, at vi sammen arbejder på at bevare Amazonas.
I dag er skovhugst desværre den primære indtægtskilde for lokalbefolkningen i Amazonas, så der er ingen tvivl om, at den lokale befolkning i Brasilien behøver et vedvarende alternativ til skovhugsten. Omlægning til plantager med superfrugter er et af midlerne til at gøre op med denne tendens.
Superfrugter som açaí og guaraná er naturligt forekommende i regnskoven, og netop derfor kan de være med til at gøre en forskel. Açaí bærrene bliver høstet af lokale/indfødte, som sælger frugterne videre til puré producenter i Amazonas og derefter videre til fx Bramisto.
De brasilianske myndigheder har igennem flere år haft et særligt fokus på produkter fra regnskoven, som netop skåner skovens træer. Açaí høstning opfylder alle kriterierne for disse NTFP (non-timber forest product), hvor frugterne bliver høstet og træerne opnår en høj værdi for de lokale, der kan få en vedvarende indtægt ved at høste bær frem for at fælde træerne, der som bekendt kun vokser én gang.
 
   
 


 
Thise Mejeri · Sundsørevej 62 · Thise · 7870 Roslev · SE-nr 12425694 · T +45 97 57 80 01 · F +45 97 57 81 22 · info@thise.dk